Cuvântul zilei, 20 ianuarie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm IFTTT.
calapod

CALAPÓD, calapoade, s. n. Piesă de lemn în forma (labei) piciorului, întrebuințată la confecționarea încălțămintei sau care se pune în încălțăminte pentru a împiedica să se deformeze; formă de lemn pe care se întind căciulile sau pălăriile. ♦ gener. Tipar, formă, model. ◊ Expr. Pe același calapod = la fel, asemănător, identic. – Din ngr. kalapódi.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 20 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: aneantiza

În 1942 SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich și alți oficiali din Germania Nazistă au ținut Conferința de la Wannsee în care au discutat implementarea „Soluției finale a problemei evreiești”.
iconița cuvântului zilei

2018: fantasc

S-a născut în 1946 regizorul american David Lynch. Filmele sale sunt cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, pentru secvențele de vis și coșmar și imaginile stranii.
iconița cuvântului zilei

2017: inaugura

Începând cu 1937, 20 ianuarie este data la care președinții aleși din SUA își încep mandatul.
iconița cuvântului zilei

2016: politici

300 de ani de la nașterea lui Carlos al III-lea al Spaniei, numit și El Político, cunoscut pentru demersurile sale de civilizare a Madridului.
iconița cuvântului zilei

2015: hetairism

95 de ani de la nașterea lui Federico Fellini, regizor, printre altele, al filmului Satyricon, imagine a promiscuului din Roma antică.
iconița cuvântului zilei

2014: stâlpnic

Scriitorul Petru Cimpoieșu împlinește 62 de ani. Numele Simion Liftnicul, eroul romanului său omonim, a fost inspirat de numele Simion Stâlpnicul.
iconița cuvântului zilei

2013: tropar

În 250 episcopul Romei Sfântul Fabian este ucis și devine astfel martir în prigoana contra creștinilor a împăratului Traian Decius.
iconița cuvântului zilei

2012: pluviose

Pe 20 ianuarie începea a cincea lună din calendarul republican

Comentarii