Cuvântul zilei, 13 octombrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
califat
imagine © Andrea Homorodean

CALIFÁT, califate, s. n. 1. (În Orientul Mijlociu, nordul Africii și Peninsula Iberică) Formă de stat feudal-teocratică instituită de arabi pe teritoriile stăpânite de ei. 2. Rangul de calif. 3. Durata guvernării unui calif. – Din fr. califat.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 13 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2020: repauza

În 54 împăratul roman Claudius moare otrăvit de soția sa, Agripina, eveniment ce a dus la venirea pe tron a fiului ei Nero, în vârstă de 17 ani.
iconița cuvântului zilei

2019: atrapă

S-a născut în 1971 Sacha Baron Cohen, comediant englez, cunoscut pentru personajele Ali G, Borat, Brüno și Generalul Aladeen și pentru farsele sale cărora le cad victime vedete sau oameni obișnuiți.
iconița cuvântului zilei

2018: perorație

S-a născut în 1858 politicianul român Take Ionescu, prim-ministru al României în perioada 1921-1922. S-a remarcat prin talentul său oratoric deosebit, fiind apreciat de oamenii vremii cu apelativul „Take gură de aur”.
iconița cuvântului zilei

2017: terminus

În 1998 regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, pentru filmul Terminus Paradis.
iconița cuvântului zilei

2016: grandoare

95 de ani de la nașterea lui Yves Montand. A jucat în filmul La folie des grandeurs (Mania grandorii).