Cuvântul zilei, 15 octombrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
cațaveică
imagine © Andrea Homorodean

cațavéică, cațavéici, s.f. (reg.) 1. haină țărănească purtată de femei, care are la guler și piepți șuvițe din piele de vulpe; scurteică. 2. femeie șireată. 3. mistrie mică.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 15 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2020: inflige

S-a născut in 1926 Michel Foucault, filosof și istoric francez a cărui operă, catalogată drept postmodernistă sau poststructuralistă, a avut puternice ecouri în filosofia științei, în psihanaliză și sociologie. Printre operele sale traduse în limba română se numără și A supraveghea si a pedepsi.
iconița cuvântului zilei

2019: volițional

175 de ani de la nașterea filozofului german Friedrich Nietzsche, una dintre figurile ilustre ale gândirii moderne din secolul al XIX-lea. Conceptul de voință de putere joacă un rol central în gândirea lui Nietzsche.
iconița cuvântului zilei

2018: palindrom

S-a născut regizorul american Todd Solondz. Unul dintre filmele sale se numește „Palindromuri”.
iconița cuvântului zilei

2017: camarilă

S-a născut în 1893 regele Carol al II-lea. În timpul domniei a fost acuzat că s-a înconjurat de o camarilă coruptă pusă pe afaceri, în mijlocul căreia se afla Elena Lupescu.
iconița cuvântului zilei

2016: omertà

În 1920 se naște Mario Puzo, scriitor și scenarist, autor al romanelor din seria Nașul.