2 intrări

10 definiții

desetínă sf [At: (a. 1729) GCR. II 24/33 / V: (reg) ~sea~, ~săt~ / Pl: ~ne / E: rs, ucr десжатина, vsl десетина] (Înv) 1 Impozit de zece la sută din produse, mai ales din producția de la stupii de albine, perceput în Moldova, în sec. XV-XVIII Si: zeciuială, dijmă. 2 Unitate rusească de măsură a suprafeței, folosită odinioară și la noi, egală cu 1,09 ha.

DESETÍNĂ, desetine, s. f. 1. (În sec. XV-XVIII, în Moldova) Impozit de zece la sută din produse, mai ales din recolta de la stupii de albine; zeciuială, dijmă. 2. Măsură agrară rusească, folosită în trecut și la noi, egală cu 1,09 ha. [Acc. și: desétină.Var.: (2) deseátină s. f.] – Din bg., sb. desetina.

DESETÍNĂ, desetine, s. f. 1. (În sec. XV-XVIII, în Moldova) Impozit de zece la sută din produse, mai ales din recolta de la stupii de albine; zeciuială, dijmă. 2. Măsură agrară rusească, folosită odinioară și la noi, egală cu 1,09 ha. [Acc. și: desétină.Var.: (2) deseátină s. f.] – Din bg., scr. desetina.

DESETÍNĂ, desetine, s. f. 1. (În orînduirea feudală din țările noastre) Impozit de zece la sută din recoltă, mai ales din recolta de la stupii de albine; zeciuială, dijmă. 2. Măsură agrară rusească, folosită odinioară și la noi pentru măsurarea pămîntului, reprezentînd 2400 de stînjeni pătrați, sau 1,09 hectare. – Accentuat și: desétină. – Variantă: (2) deseátină s. f.

desetínă/desétină (înv.) s. f., g.-d. art. desetínei/desétinei; pl. desetíne/desétine

desetínă/desétină s. f., g.-d. art. desetínei/desétinei; pl. desetíne/desétine

desétină (-ni), s. f. – Dijmă, bir pe porci și pe oi. Sl. desĕtina „dijmă” (Cihac, II, 94; Tiktin); cf. rus. desjatina.Der. desetnic, s. m. (înv., persoană care strînge dijma; Bucov., ajutor de primar); desetinar, s. m. (perceptor).

DESETÍNĂ ~e f. înv. 1) Unitate de măsură pentru suprafețe egală cu 1,09 hectare. 2) Impozit anual în natură egal cu a zecea parte din produsul obținut; zeciuială; dijmă. /<bulg., sb. desetina

desetină f. od. Mold. zeciueala stupilor și mascurilor (ceeace se numia în Muntenia dijmărit). [Bulg. DESETINA].

desetínă f., pl. e (rus. desĕatina, d. desĕatĭ, zece, vsl. desentina. V. otașniță). Vechĭ. Zecĭuĭala stupilor. V. rusumat.

Intrare: desetină
desetină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular deseti desetina
plural desetine desetinele
genitiv-dativ singular desetine desetinei
plural desetine desetinelor
vocativ singular
plural
Intrare: desetină
desetină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular desetină desetina
plural desetine desetinele
genitiv-dativ singular desetine desetinei
plural desetine desetinelor
vocativ singular
plural