14 definiții pentru microcosm microcosmos

MICROCÓSM s. n. v. microcosmos.

MICROCÓSM, (rar) microcosmuri, s. n. (Livr.) Reprezentare redusă a Universului. ♦ Omul, considerat ca o reprezentare redusă a Universului; lumea interioară a omului. [Var.: microcósmos s. n.] – Din fr. microcosme, lat. microcosmus.

MICROCÓSM, (rar) microcosmuri, s. n. (Livresc, în opoziție cu macrocosm) Universul în dimensiuni miniaturale. (Fig.) Sînt miliarde de fire de pămînt care pornesc cu apele Oltului, ca într-o cale lactee de nebuloase și microcosmuri de humă. BOGZA, C. O. 139.

microcósm s. n. (sil. -cro-), pl. microcósmuri

MICROCÓSM s.n. (op. macrocosm) 1. Universul gândit la dimensiuni reduse. ♦ Lumea obiectelor submicroscopice, a atomilor și a particulelor elementare. 2. Omul, considerat ca o reprezentare redusă a universului; lumea interioară a omului. [Var. microcosmos s.n. / cf. fr. microscosmos, lat., gr. microcosmos < gr. mikros – mic, kosmos – lume].

MICROCÓSM s. n. 1. universul gândit la dimensiuni reduse. 2. lumea obiectelor submicroscopice. 3. omul, considerat ca o reprezentare redusă a universului. (< fr. microcosmos, lat. microcosmus, gr. mikrokosmos)

MICROCÓSM n. 1) Imagine a lumii cu dimensiuni reduse; microunivers. 2) Univers al omului ca parte componentă a lumii; microunivers. /<fr. microcosme, lat. microcosmus

microcosm n. lume în miniatură: omul a fost numit un microcosm.

MICROCÓSMOS, microcosmosuri, s. n. 1. (Fiz.) Lumea obiectelor microscopice, a moleculelor și a atomilor, a particulelor elementare etc. 2. (În filosofia medievală și a Renașterii) Omul sau organismul omenesc, considerat ca o reprezentare redusă a Universului; lumea interioară a omului. [Var.: microcósm s. n.] – Din fr. microcosme, lat. microcosmus.

MICROCÓSMOS s. n. v. microcosm.

!microcósmos (mi-cro-) s. n., pl. microcósmosuri

MICROCÓSMOS s.n. v. microcosm.

*microcózm n., pl. urĭ (vgr. mikrókosmos, d. mikrós, mic, și kósmos, lume). Lume mică, rezumat al lumiĭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MICROĆOSMOS (< fr., lat.) s. n. 1. (FIZ.) Lumea obiectelor submicroscopice, a moleculelor și atomilor, a particulelor elementare etc., în care se petrec fenomene calitativ diferite de cele din lumea obiectelor macroscopice. 2. (În filozofia medievală și a Renașterii) Termen folosit pentru a desemna omul sau organismul omenesc, considerat ca un „mic univers”, analog cu macrocosmosul, cu Universul.

Intrare: microcosm
microcosm substantiv neutru
  • silabisire: -cro-
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular microcosm microcosmul
plural microcosmuri microcosmurile
genitiv-dativ singular microcosm microcosmului
plural microcosmuri microcosmurilor
vocativ singular
plural
microcosmos substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular microcosmos microcosmosul
plural microcosmosuri microcosmosurile
genitiv-dativ singular microcosmos microcosmosului
plural microcosmosuri microcosmosurilor
vocativ singular
plural